Ook in de financiële discipline van organisaties is portfolio management in opkomst. Betere keuzes maken, welke onderneming kapitaliseren, welke laten rusten, welke van de hand doen of direct verkopen, dat vergt tegenwoordig duidelijke beslissingen van CFO’s
Actief beheer van een aantal bedrijfseenheden met als doel de allocatie van kapitaal, daar waar het het beste rendement voor een bepaalde hoeveelheid risico zal verdienen – vermogensbeheer ofwel portfolio management – is misschien wel de zwaarste taak die CFO’s hebben. Hierover vertelt Vincent Ryan in zijn on line artikel op CFO.com.
De redenen die hij noemt om portfolio management te omarmen zijn:
1) Het is een tijd van veel verstoringen. Portfolio management kan bedrijven helpen “de juiste balans van de lange termijn, een hoger risico inspanningen versus minder avontuurlijk projecten met een hogere kans op een korte termijn payoff te slaan.” (CFO editor Kate O’Sullivan, 2009)
2) Actief vooruit lopen op beleggers. “Het geeft [een onderneming] een geweldige kans om vertrouwen en geloofwaardigheid met het bestuur, investeerders en andere belanghebbenden op te bouwen.”
3) De tijd van ongeremde kostenbesparingen is voorbij. Er is weinig vet op de bedrijfsvoering. Bedrijven zullen super-efficiënt moeten zijn met het kapitaal dat de fysieke opbrengsten impliciet in robuuste aandelenkoersen gaat leveren.
4) Portfolio management is makkelijker. Dat is waarschijnlijk overdreven, gezien de discipline, doorzettingsvermogen en geduld die het toepassen ervan vergt. Maar vanuit het perspectief van de beschikbaarheid van gegevens en de verfijning van analytische instrumenten, is portfolio management binnen het bereik gekomen van veel organisaties.
Meer lezen … ga naar het hele artikel van Vincent Ryan op CFO.com